YTTRE PÅVERKAN OCH SKADOR

Sören Stjärnås

om

Hovslageri

 

Yttre påverkan och skador

 

Skador av alla typer och på hela hästens kropp påverkar belastningen i hoven.

 

Begränsningar av hästens rörelsefrihet så som sadlar, ryttare, selar, vagnar och kuskar, påverkar hästens rörelsemönster och vidare belastningen i hoven.

 

Om exempelvis en häst har ont i en böjsena avlastar hästen denna genom att inte ta tag i underlaget och kniper inte med tån utan fuskar med överrullningen.

Detta leder till en hov som inte dras samman i trakten och att hovbenets vinkel i förhållande till markplanet minskar vid överrullningen och tån ger sig iväg framåt.

Det beror på stabiliteten i hoven hur stor förändringen blir, en mjuk hov ger snabb förändring medan en hård och styv hov ger en något långsammare förändring.

 

Om man har en sadel som ligger och låser bogarnas rörelse, exempelvis trycker ihop bogen in mot manken, kommer hästen att sätta ut sina framhovar och belasta insidan av hoven.

Hovens insida kommer att tryckas upp och in varpå utsidan tenderar att flyta ut och hoven blir osymmetrisk, med en ballförskjutning på insidan.

Om däremot sadeln hindrar bogbladets rörelse bakåt kan inte hästen sträcka fram benet helt, steget blir då kortare än normalt.

Alla hästar reagerar inte på samma sätt, man kan därför få helt andra otrevliga resultat när man hämmar hästens rörelsefrihet.

 

Om hästen har ont i ett ben avlastar den detta genom att lägga mer vikt på ett annat ben.

Båda dessa bens hovar kommer då att forma sig efter den ”nya” belastningen.

Med verkning skor och skoning kan man hjälpa hästen att belasta benen så jämnt som möjligt i leder och skelett.

Men om man inte avhjälper grundorsaken av rörelse- och belastningsstörningen går det inte att uppnå ett tillfredsställande resultat.

Var därför noga med tillpassningen av sadel och övrig utrustning.

 

Att träna allsidigt och med förstånd är också viktigt.

Rid gärna länge, skritta mycket men överansträng aldrig din häst.

Stretcha, massera och rykta din häst dagligen så kommer du den närmre och lär dig snart om det är något som inte står rätt till med muskler, leder och psyke.

Alla blir vi glada och mår bättre om vi blir ompysslade, även din häst.

 

Vid skada skall du tänka på att ge god tid för hästens läkningsprocess.

Oavsett storlek eller allvaret i skadan är det viktigt att inte forcera läkning och rehabilitering, ett bakslag kommer så lätt.

Att låta hästen röra sig är oftast gynnsamt för läkningen. Blodcirkulationen ökar och då även näringstillförsel och värme till det skadade området.

 

Vid senskador är det viktigt att avlasta senan så mycket som möjligt.

Det kan man göra med olika sjukbeslag.

Vid led och ligaments skador är det viktigt att belasta eller avlasta hoven och benet så att smärtan blir minimal.

Vissa ligament smärtar mindre vid anspänning, andra är det bättre att låta vara ospända.

 

Det är ofta en sida på leden som problemet sitter i och då försöker man att avlasta denna del av leden. Det är av yttersta vikt att balansen i hov och ben är optimal.

 

Om du tycker det är något som inte står rätt till med din häst så tro mer på din känsla, än på någon veterinär eller andra förståsigpåare.

Det är du som känner din häst bäst och det är lättare att stämma i bäcken än i ån, så vänta inte med att åtgärda och ta hand om skadan hur liten den än är.

 

Små problem i bakben eller rygg resulterar så småningom i stora hältor i frambenen

 

Stora problem börjar oftast med små bagateller.

Hovslagare Sören Stjärnås

 

 

Copyright © All Rights Reserved: ladyelaine.se